top of page
Search
  • Writer's pictureRoma Ro

Ispred njihovih očiju s lijeve strane nizale se su prekrasne starinske vile.

Updated: Aug 29, 2021


9. dio

-Jesam, znaš da dugo nisam mogla to ni zamisliti. Ali nekako što sam starija, osjećam da je Jurjevska ipak moja sretna ulica. U zadnje vrijeme često sama šetam po Gornjem gradu i osjećam da tu pripadam.

Dok su tako razgovarale, skrenule su i nastavile su se voziti prema cilju. Svaka je za trenutak uplovila u svoje misli. Ela se je sjećala kako je Andreja prolazila teško životno razdoblje kada se je naglo i na brzinu morala preseliti iz obiteljske kuće u Jurjevskoj. A Andreji je srce brže zakucalo kada su se počele voziti malo jače uzbrdo.

-Baš je prekrasna. U bilo koje godišnje doba. Hoćeš da stanem malo tamo na autobusnom stajalištu?- pitala je Ela svoju prijateljicu.

-Ne, biti će dobro da se samo lagano provezemo.

Ispred njihovih očiju s lijeve strane nizale se su prekrasne starinske vile, ograđene kako bi se pogled zaustavio na samom početku interesa nepoznatih osoba i njihove znatiželje. Koliko godina, toliko i povijesti svih tih zdanja i njihovih vlasnika i stanara. Ovo je jedna od najljepših ulica i dijelova Gornjeg grada. Ovdje negdje je živjela Zagorkina Nera. Koliko skrivene povijesti. A iz daljine čuo se glas poznate operske dive kako vježba. U autu je tišina zavladala sve dok su prolazile Jurjevsku i dok nisu izbile na Cmrok. Ela više nije htjela tišinu u autu.

-Znaš, pričala mi je mama kako je jednom na Cmroku bio jedan od prvih koncerta grupe Srebrnih krila. Na otvorenome. Znaš li o tome nešto?

-Ne, baš. No, čula sam za taj bend. Prvi bubnjar im je navodno bio najzgodniji član benda, a s njim je furala Alka Vujica. Kalember je bio pjevač. Kad je to bilo?

-U ludim osamdesetim, kako moja majka kaže. Tada, u početku nove ere, koncerti i nisu bili česti kao danas. Uglavnom, po Zagrebu ti se prosula priča kako će na Cmroku svirati Srebrna krila, tada vrlo popularan bend. Svi su bili mladi, željni zabave i uputili su se na brdo, što pješke, što autima. Kako se tko snašao. Skupilo ih se par tisuća.

-Iskreno, možeš li ti to zamisliti da je koncert bio tamo?

-Teško, no ovo ti je živa istina. E, onda su ti dečki na koncert došli helikopterom. Nastala je živa ludnica. Koliko sam razumjela, isto kao kad gledamo snimke koncerata Stonsa. Curkice su se trgale da dođu što bliže bini, vrištale i što ti ja sve znam. No, sve skupa ti je to bila čista pozitiva i mnogima je to ostala lijepa uspomena.

-Čovječe, tvoja mama je rokenrola!

-O, da. Ne bi vjerovala. Ali ovaj bend spada u pop sastave. Azra je tada bila ludnica. Oni su svirali opako i imali koncerte po klubovima.

-Stara, mi smo male bebe u usporedbi s generacijom naših roditelja.

-Ne znam baš, draga moja! Svako vrijeme nosi svoje igrače. Što si zaboravila kako nam je ludo bilo dok smo bile na faksu.

-Ela, molim te!

-Što?

-Znaš da to razdoblje naših života nikada neće izaći iz naše radne memorije.

-Aaaaaa, znam, znam.

-Uspori, uspori! Promašiti ćemo. Vidiš, tu parkiraj lijevo na ovo parkiralište.

-Što se tu smije parkirati, nije private?

-Sve se smije, ne brigaj.

Izašle su iz auta dobro raspoložene i sa osmijehom na licima.

-Sada ćemo za dobra stara vremena nešto i popiti.

-Slažem se Andreja u potpunosti sa tobom. Idemo unutra.

Prijateljice su sa osmijehom na licu ušle u kafić.98 views1 comment

1 Comment


ana.macak97
Aug 24, 2021

Svakoj ženskoj osobi je potrebna prijateljica kao Andreja 😍😍

Like
bottom of page